Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu, dudakların hacmini artırmak, şeklini belirginleştirmek ve daha dolgun bir görünüm sağlamak için uygulanan bir estetik operasyondur. Bu prosedürde hyaluronik asit içeren dermal dolgular genellikle kullanılır. Hyaluronik asit, vücutta doğal olarak bulunan ve cildi nemlendiren bir bileşen olduğu için iyi bir seçimdir.
Dudak dolgusu, dudakların inceliğinden şikayetçi olan, dudak kontürlerini belirginleştirmek isteyen veya dudak asimetrilerini düzeltmek isteyen kişiler için bir seçenektir. Lokal anestezik krem uygulanarak işlem başlar. Daha sonra ince iğnelerle madde dudaklara enjekte edilir. Genellikle 15 ila 30 dakika içinde tamamlanır.
Bu işlemler için en sık kullanılan madde hyalüronik asittir. Bu madde vücudumuzda doğal olarak bulunduğu için dudak dolgusu uygulaması oldukça güvenlidir. Uygulama için kullanılan diğer maddelerin risk oranı fazla olduğu için güvenilir değildir. Bu işlemler sayesinde dolgun ve doğal görünen dudaklara kavuşulabilir.
Dudak Dolgusu Ne Amaçla Yapılır?
Genellikle dudak incelmesi ve yaşa bağlı hacim kaybı durumları için dudak dolgusu işlemine başvuranların sayısı oldukça fazladır. Dolgu işlemleri ile tedavi edilecek sorunlar şunlardır;
- Dudaklarda incelme ve düzleşme sorunu
- Dudak çizgisinin belirginliğini kaybetmesi
- Dudak kenarlarının sarkması ve yüzde üzgün bir ifade oluşturması sorunu
- Gülüş asimetrisi
Hangi Durumlarda Dudak Dolgusu Uygulanır?
Estetik görünümün önemli faktörleri arasında yer alan dudakların zamanla çizgisini ve belirginliğini kaybetmesi rahatsız edici görselliğe sebep olmaktadır. Dolgun ve çizgileri belli olan dudaklar kişinin daha genç ve çekici görünmesini sağlamaktadır. Bazı estetik sorunlar nedeniyle dudak dolgusu işlemleri yapılmaktadır. Bunlar;
- Dudaklara hacim kazandırılması
- Belirginliğini kaybetmiş dudakların sınırlarının belirginleştirilmesi
- Cupid’s Bow’un düzleştirilmesi amacı
- Dudak kenarlarının sarkması ve yüzde yorgun ifadenin olması
- Gülüş asimetrisi kazandırma amacı
- İnce dudakların dolgunlaştırılması
- Dudaklara hacim verme
- Dudak üzerinde yer alan ince çizgilerin giderilmesi
Dudak Dolgusu Kimlere Yapılabilir?
- Dudak dolgusu işlemlerini 18 yaşın üzerinde bulunan herkes uygulayabilir.
- Dudakları yapısı ince olan kişiler
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak dudaklarındaki hacmi kaybedenler
- Dudaklarında asimetrik sorunu olanlar
- Biçimli dudaklara sahip olmak isteyenler
- Dudaklarının dolgun görünmesini isteyenler
- Dudaklarını şekillendirmek ve dudak kontürünün belirginleştirilmesini isteyenler
- Dudak üzerindeki ince çizgilerin giderilmesini isteyenler
- Dudak kenarındaki sarkma sorununa sahip olanlara dolgu işlemleri yapılabilir.
Dudak dolgusunun bilinen yan etkisi yoktur. Ancak bazı durumlara sahip olan kişilere bu dolgu uygulaması yapılmamaktadır. Dolgu işlemlerinin yapılamayacağı kişiler şunlardır;
- Hamile olan ve emziren anneler
- Pıhtılaşma bozukluğuna sahip olanlar (işlem esnasında kanam meydana gelebileceğinden dolayı bu bozukluğa sahip olanlara işlem önerilmemektedir.
- Behçet hastalığı, Hashimoto tiroidi ve bağışıklık hastalarına sahip olanlar
- Dudak bölgesinde Herpes virüsü geçiren kişiler
- Dudaklarında sık şekilde uçuk rahatsızlığı yaşayanlar
- İltihabi deri problemine sahip olanlar
- Dolgunun içerisinde maddelere karşı duyarlılığa sahip olanlar dolgu uygulaması yaptıramamaktadır.
- Uygulama öncesinde genel sağlık taraması yapılarak bu sorunların neler olduğu belirlenmektedir.
Dudak Dolgusunun Avantajları ve Faydaları Nelerdir?
Dudak ve burun gibi alanlar yüzdeki en önemli noktalardır ve dikkat çeken yerlerdir. Bundan dolayı bu bölgelere estetik işlemleri sıklıkla yapılmaktadır. Dudak dolgusu işlemlerinin birbirinden farklı avantajları vardır. Bu avantajlar için şunlar söylenebilir;
- Dolgu işleminin psikolojik avantajları
- Bu uygulamadan yararlanan kişi kendisini daha iyi hissetmektedir.
- Kişinin kendisine olan özgüveni artmaktadır.
- Kişi rahat hissetmekte ve psikolojisi de düzelmektedir.
- Kişi kendisini daha değerli hissetmeye başlar.
- Kişi, birçok ortama rahat şekilde girebilir.
- Dudaklar daha iyi görselliğe sahip olur
Dudak bölgesindeki sorunlar ve estetik kaygılar nedeniyle dolgu işlemlerinden yararlanılabilir. Dolgu yöntemleri sıklıkla uygulanmakta ve işlemin sonuçları kişinin arzu ettiği şekilde olmaktadır.
- İşlem konforu sağlar
Bazı kişiler, bu tarz estetik uygulamalarından endişe duymaktadır. Bu endişelerin altında yatan sebepler işlem sürecinde yaşanacakları içermektedir. Dolgu uygulaması hayatın belirli döneminde yaptırılabilir ve kısa süre içerisinde tamamlanır. Yüksek teknoloji cihazlarla yapılan bu işlem güvenilir ve konforludur.
- Uygun fiyat içeriğine sahiptir
Teknolojinin gelişmesi ve birçok paket içeriğinin çıkması sayesinde dudak dolgusu fiyatları daha ekonomiktir. Bu sürecin etkisi ve sonuçlarına bakıldığı zaman işlemin yaptırılmaması için neden yoktur.
Dolgu işlemlerinin diğer avantajları şöyledir;
- İşlemler acısız ve ağrısız geçmektedir.
- Süreç sonunda dudaklar simetrik hale gelmektedir.
- Bu işlem sayesinde dudaklardaki nem oranı artmaktadır.
- Dudaklar daha biçimli ve şekilli hale gelmektedir.
- Yaşın ilerlemesine bağlı ortaya çıkan hacim kaybı bu uygulama sayesinde giderilmektedir.
- Cerrahi bir uygulama değildir ve bundan dolayı yatış gerektirmemektedir.
- Daha genç bir görünüm sunmakta ve uzun süre kalıcı olmaktadır.
- Dolgu eridiği zaman yeniden bu işlemden yararlanmak mümkündür.
Dudak Dolgusu Fiyatları 2025
Dolgu işlemleri sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi olduğu için fiyatları da uygun içeriklere sahiptir. Dudak dolgusu fiyatları ile ilgili tercih edilecek merkezin detaylı şekilde araştırılması gerekmektedir.
Bu işlemin süreçlerinin istikrarlı olarak yapıldığı merkezlerden dudak dolgusu fiyatları ile ilgili detaylı bilgi alınabilmektedir. Dudak dolgusu fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Dudak Dolgusu Sonrası Nasıl Süreç Yaşanır?
- Dolgu işleminden sonra bölgede şişlik ve morluklar görülebilir. Bu durumların azaltılması için tedaviden sonraki her 1-2 saat arayla dudaklara soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.
- Şişlikler bazı durumlarda 7-10 güne kadar sürebilmektedir. Bu zaman diliminde kapatıcı kullanılabilir. Ancak kapatıcı kullanmadan önce doktorun önerisi alınmalıdır.
- İşlemden ilk 2 saat boyunca herhangi bir şey tüketilmemelidir.
- Dudak dolgusu işleminin yapıldığı gün dudaklara kozmetik ürünler sürülmemelidir.
- İşlem sonrasındaki ilk 3 gün hafif yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
- İlk 3 boyunca dudakların sıcak ve soğuk nesnelere temas ettirilmemesi önemlidir.
- İlk 3 gün boyunca aşırı sıcak banyo yapılmamalı ve denize girilmemelidir.
- İşlemden sonraki ilk 3 gün ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda yoğun güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
- Enfeksiyondan korunma amacıyla doktorun önerdiği antibiyotiklerin kullanılması gereklidir.
- Dudak dolgusu sonrasında bölgeye sık sık masaj yapılması ödemi artırabileceğinden dolayı önerilmemektedir.
- Uygulama sonrasında dudakların kurumaması için ilk hafta dudak nemlendirici kullanılabilir.
- Dudak dolgusu sonrasında bölgede toparlanmalar meydana geliyorsa bu bölgelere masaj yapılabilir. Aynı zamanda bu süreçle ilgili doktor bilgilendirilmelidir.
İşlemden sonraki ilk 3 boyunca tüketilmemesi gerekenler;
- Alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ve kan sulandırıcı hapların belirli süre kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
- İşlemden sonra yeşil çay ve kafein içeren içecekler içilmemelidir. Sarımsak, balık yağı, C vitamini niasin, ginseng, yüksek oranda şeker ve yüksek oranda sodyum içeren gıdalar tüketilmemelidir.
Dudak Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Küçük orandaki dudak dolgusu maddelerinin dudaklara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen dudak dolgusu yöntemleri; dudaklardaki hacim eksikliği, orantısal yapı bozukluğunun giderilmesi, dudak kontürünün belirgin hale getirilmesi ve estetik dudaklara kavuşabilmek amacıyla yapılmaktadır.
Bu dolgu yöntemleri ortalama olarak 15 ile 20 dakika arasında süren prosedürlerdir. İşlem öncesinde dudak bölgesine anestezik krem uygulanmakta ve süreç bu şekilde başlamaktadır. Kişi, işlemin tamamlanmasının ardından günlük hayatına geri dönebilmektedir.
İlk kez dudak dolgusu uygulaması yapılıyorsa 2 haftanın ardından tamamlayıcı işlemlere yer verilmektedir. Hyalüronik asit ile yapılan dudak dolgusu işlemlerinin kalıcılık süresi; dolgunun kalitesi ve kişinin cilt yapısına göre yaklaşık olarak 6-12 aydır. Böylece kişinin dudaklarındaki sorunların birçoğu düzeltilerek kişiye yeni görünüm kazandırılmaktadır.
Dudak Dolgusu Ne Kadar Kalıcı Bir Yöntemdir?
Dolgu işlemlerinin kalıcılığını etkileyen bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar; dolgu kalitesi, kişinin cilt yapısı ve işlemlerin doğru şekilde yapılmasıdır. Dudakların daha estetik görünmesi için yapılan bu işlemler sürekli bir uygulama değildir ve düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Bu dudak dolgusu malzemeleri içerisinde hyalüronik asit bulunmakta ve enjekte edilen miktar zamanla azalacağından dolayı ömür boyu kalıcılıktan söz edilememektedir.
Hyalüronik asit, vücuttaki dolguları belirli süre geçtikten sonra emme özelliğine sahiptir. Bir kişinin fiziksel yapısı, hayat tarzı ve çevresel etkiler dudaklardaki dolgunun ne kadar süreyle kalacağını belirlemektedir.
İşlemin tekrar edilmesi sonuç üzerinde olumlu etkiye sunmaktadır. Hyralüronik asit ile gerçekleştirilen işlemlerin etkisi 6-12 ay arasındadır. Bu süre tamamlandıktan sonra dolgu uygulaması yeniden yapılmalıdır.
Bazı durumlarda tek doldurucu yeterli olsa da daha fazla doldurucuya gerek duyulabilir. Arzu edilen sonuca ulaşılıncaya dek yeterli miktarda dolgu malzemesinin kullanılması gereklidir.
Dudak Dolgunlaştırma İçin Hangi Yöntemler Uygulanır?
Dudak dolgunlaştırma için kullanılan yöntemler geçici ve kalıcı olarak 2 türe ayrılmaktadır. Her işlem kendi alanında farklı dolgu malzemesine sahiptir. Kalıcı işlemlerde dudaklara silikon yöntemi uygulanmaktadır. Dolgu uygulaması için en çok tercih edilen malzemeler hyalüronik asittir.
Geçici Dudak Dolgusu işlemleri
Dudakları dolgunlaştırmada kullanılan en sağlıklı yöntemlerden birisidir. Geçici dolgu süreçlerinde hyalüronik asit tercih edilmekte ve bu işlemlerin kalıcılığı 1 yıl kadardır. Geçici dolgu işlemlerinin uygulama aşaması şöyledir;
- İşlem için ilk olarak bölge lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır.
- Çok ince iğneler aracılığıyla dudağa dolgu verilmektedir. Bu dolgular 1 cc’lik enjektörler yardımı ile hazırlanmaktadır.
- Normal bir dudak için dolgunun 0,7-0,8 cc’lik içeriği üst dudaklar için yeterlidir. Bu dolgunun geri kalanı alt dudaklara uygulanmaktadır.
- Kişinin dudağı ince yapıdaysa dolgunun büyük bir çoğunluğu ve bazen de tamamı üst dudağa enjekte edilebilir. Aynı zamanda kişi belirgin bir dudak görünümüne sahip olmak istiyorsa birden fazla dolgu uygulanabilir.
Kalıcı dolgu işlemleri içerisinde yer alan yöntem; kalıcı dudak implantı Permaliptir. Dolgun dudaklar için geçici dolgu işlemlerine daha sık başvurulsa da bazı kişiler kalıcı dudak dolgunlaştırma uygulaması talep edebilmektedir. Bu kalıcı uygulamalardan birisi Permaliptir ve bu uygulamalar ömür boyu kalıcı olmasının yanı sıra bozulma, kopma ve patlama yapmayan özelliklere sahiptir.
Kalıcı Dudak İmplantı Permalip İşlemi
Ömür boyu kalıcı olacak bir uygulama olan Permalip, dudağa uyumlu ve güvenilir işlemlerdir. Bu uygulama kalıcı bir olmasının yanı sıra dudak dolgunlaştırma için yapılmaktadır. Permalip işlemi şu şekilde yapılmaktadır;
- Süreç lokal anestezi altında gerçekleşmekte ve dudaklar uyuşturulmaktadır.
- Bu işlem 20-30 dakika arasında sürmektedir.
- Dudağa yakın kısımdan 1-2mm’lik küçük alana işlem yapılmaktadır.
- Permalip, özel bir cihaz ile giriş yerinden tutulmakta ve diğer alanlara iletilmektedir.
- Dudak köşelerine eriyen özelliğe sahip dikişler konulmakta ve bu dikişler kendiliğinden eridiği için alınmamaktadır.
Bu dudak dolgunlaştırma işleminden sonra dudakta ödem ve şişlikler meydana gelebilir. Bu oluşumlar 3-4 gün içerisinde geçmeye başlamakta ve bir hafta sonra normal görünüme ulaşılır. Uygulama sonrasında esneme ve germe hareketlerinden belirli bir süre kaçınmak gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Dudak Dolgusunun Etkisi Ne Zaman Görülür?
Bu maddenin tam olarak etki edebilmesi ve oturması için gerekli olan süre 7-10 gündür. İşlemden 10 gün sonra dolgu maddesi dudaklara eşit olacak şekilde dağılmaktadır. Uygulamadan 1 ay sonra arzu edilen görünüme ulaşılmaktadır. Dolgu işlemlerinin kalıcılığı tam olarak 12 aya kadar sürmektedir.
Dudak Dolgusu Kaç Yaşından Sonra Yaptırılabilir?
Herhangi bir sağlık problemine sahip olmayan kişiler dolgu işlemi yaptırabilmektedir. Ancak yaş aralığı olarak hesap edilecekse yasal yaş 18’dir. 18 yaşından küçük olan kişilerin bu işlemiş yaptırabilmesi için ailesinden izin alması gerekmektedir. Genel olarak 18 yaşından büyük olan kişilere işlem gerçekleştirilmektedir.
Dudak Dolgusu Şişlik Ne Zaman İner?
Dolgu sonrası bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkilerden öne çıkanları morarma ve şişliktir. İşlemden sonra görülen morarma ve şişlik durumlarının herhangi tehlikesi yoktur. Uygulamadan sonraki ilk 2-3 gün içerisinde şişlikler inmektedir. Şişliklerin inmesi için kompres uygulaması yapılabilir.
Dudak Dolgusu Sonrası Dudaklar Yapay Görünür mü?
Yapay dolgu ve implantların kullanımı sonucunda yapay dolgu görülme ihtimali vardır. Deneyimli kişiler ile gerçekleştirilen dolgu işlemlerinde aşırı kaçılmadan doğru teknikle uygulama yapıldığı için bu işlemin sonuçları yapay görünüm doğurmamaktadır.
Dudak Dolgusu Sonra Su İçilir mi?
Dolgu işleminden sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Özellikle işlemden sonraki ilk birkaç saatte herhangi bir şeyin tüketilmesi veya içilmesi önerilmemektedir. Dolayısıyla işlemden sonraki birkaç saatte su dahil hiçbir şeyin içilmesi önerilmemektedir.
Dudak Dolgusundan Kaç Gün Sonra Duş Alınır?
Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de ilk 24 saat içerisinde duş yapılmamasıdır. İşlemden sonra dolgu bölgesi hassas yapıdadır. Bundan dolayı bölgenin su ile temas ettirilmesi sakıncalıdır. Ayrıca sıcak su ile duş alınması da bölgeye zarar verebilir. Bu yüzden uygulamadan 2-3 gün sonrasında dış alınabilir.
Dudak Dolgusu Sonrası Diş Fırçalanır mı?
İşlemden sonra dudaklara dokunmak veya dudakları büzmekten kaçınılmalıdır. Diş fırçalama esnasında da dudaklara çok fazla temas etmemek ve dudaklara zarar vermemek için yavaş bir şekilde hareket edilmesi oldukça önemlidir.
Dudak Dolgusu Sonrası Ne Zaman Ruj Sürülür?
Dolgu sonrasında dudaklara temas edilmemesi gerekmektedir. Özellikle kozmetik ürünlerin kullanımına ayrı bir şekilde dikkat edilmelidir. İşlem sonrasındaki ilk 24 boyunca makyaj yapılması, dudaklara parlatıcı ve ruj sürülmesi önerilmemektedir. Kişinin işlem sonrasında yapacakları ile ilgili dikkatli olması gereklidir.
Dudak Dolgusu Kaç Saat Sonra Yemek Yenir?
Dolgudan sonraki ilk 2 saat boyunca hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekmektedir. Bu iki saat dolduktan sonra hafif gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.
Dudak Dolgusu Acı Verir mi? Nasıl Geçer?
Dolgu işlemi esnasında anestezik kremler kullanılmakta ve bu kremler bölgeyi uyuşturmaktadır. Anestezik kremlerin amacı hastanın acı ve ağrı hissetmesini engellemektir. Dolayısıyla dudak dolgusu uygulamasında ağrı hissedilmemektedir. İşlemde iğnesiz yöntemlerin kullanılması ağrı düzeyini minimuma indirmektedir. İşlemden sonra buz kompresi yapılmasıyla oluşan ağrılar geçmektedir.
Dudak Dolgusu Öpüşürken Bozulur mu?
Dolgudan sonra dudak bölgesine 2-3 gün boyunca hassas davranılması oldukça önemlidir. Bundan dolayı işlemden sonra sert öpüşmelerden kaçınmak gereklidir. Hassas sürecin atlatılmasından sonraki zaman diliminde dudak dolgusı yaptıran kişilerin öpüşmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Dudak Dolgusu His Kaybı Yapar mı?
Dolgu işlemi esnasında anestezik kremler sürülmekte ve bölge uyuşturulmaktadır. Bu hissizlik durumu işlemden birkaç saat sonra geçmektedir. İşlemden sonraki ilk birkaç gün dudaklarda hassasiyet meydana gelmesi olası bir durumdur. Ancak bu hassasiyet süreçleri içerisinde his kayıplarından söz edilemez.
Dudak Dolgusu Kaç Gün Şiş Kalır?
Bazı kişilerde dolgu sonrasında meydana gelen şişlikler 1 günde inmeye başlamaktadır. Ancak kimisinde ikinci ve üçüncü gün şişlikler görülmeye devam etmektedir. Çok nadir durumlarda şişlik 5-6 gün sürebilmektedir. Uzun süreli şişlik durumları gözüküyorsa kısa süre içerisinde doktora görünmek gerekmektedir.
Dudak Dolgusu Yer Değiştirir mi?
Bazen dolgu maddeleri uygulama bölgesinin dışına istemsiz şekilde yer değiştirebilmektedir. Bu yer değiştirme olayı hem yer çekimi hem de yüz kaslarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. İşlem esnasında dolgu maddesi deriye yakın ve hareketli alanlara uygulandıysa dudak dolgusu maddesi yer değiştirebilmektedir.
Dudak Dolgusu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Kişinin dolgu işlemleri yaptırıp yaptırmadığını anlamanın en iyi yolu dudak yüzeyinin pürüzsüz bir yapıda olup olmamasına bakılarak anlaşılabilir. Dolgu işlemlerini ele veren en temel durum budur. Çünkü hiçbir dudak yapısı bu enli bir pürüzsüzlüğe sahip değildir. Bu işaretlere bakarak dudak dolgusu işleminin yaptırıldığı anlaşılabilir.
Dudak Dolgusu Dudak Şeklini Bozar mı?
Dolgu işlemleri içerisindeki hyalüronik maddesi dolayısıyla belirli bir süre sonra vücut tarafından emilmektedir. Bu dolgu işlemleri geçicidir ve bu işleme ait enjeksiyon uygulaması yeniden yaptırılabilir. İşlem sonrasında dudakların yapısı ve orijinal şeklinde değişiklikler olmamaktadır.
Dudak Dolgusu Sonrası Eski Hale Dönüş Mümkün Mü?
Dolgu işleminin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğuna bağlı olarak dudak dolgusu işlemlerinin eskiye dönüp dönemeyeceği söylenebilir. Geçici dolgu işlemleri yapıldığı zaman dolgu malzemeleri zaman geçtikçe tamamen erimekte ve dudaklar eski yapısına dönmektedir. Kalıcı dolgu kalıcı işlemlerinde erimeyen malzemeler yer aldığı için dudak eski haline dönemez.
Dolgu Sonrası Morarma Ne Zaman Geçer?
Dolgu sonrasında iğnenin girdiği bölgelerde morarma ve şişlikler ortaya çıkabilir. Bu morarma durumu işlemden sonraki 1 hafta içerisinde geçmektedir. Uygulamadan sonra bölgeye buz koyularak morarma etkileri en aza indirilebilir. Morarma ilk 1 hafta sonucunda geçmezse kısa süre içerisinde doktora bildirilmelidir.